?

Klarer ikke å betale ned forbrukslånet mitt, hva kan jeg gjøre?

Kvinne 27 . 31 Oktober 2019
Spørsmål

Jeg har havnet i en skikkelig kjip situasjon over tid. Jeg har pådratt meg forbruksgjeld på 150 000. Jeg føler meg så dum som har endt opp her.. jeg fatter det ikke! Jeg er har alltid jobbet 60 % og studerer på fulltid. Nå har jeg ikke mer stipend igjen, og klarer ikke holde lånene i sjakk. Jeg sliter med å betale ned minstebeløp hver måned og det ender med at hele lønnen går til dette. Noe som igjen fører til at jeg ikke har penger til det mest nødvendige..og jeg må bruke det lille jeg har nedbetalt igjen. Jeghar ingen betalingsanmerkninger, men tror snart at dette ikke vil gå lengre.. Har vondt i magen hver dag og tenker på det hele tiden. Sliter med å få sove om natten.. Hva kan jeg gjøre?? Ser ingen utvei slik det er nå, og kan ikke forstå hvordan jeg skal klare å jobbe mer ved siden av studiet.

Kvinne (27)
Fagperson svarer
Hei

Forbruksgjeld kan være vanskelig å betale ned siden rentene som påløper virker til å være høyere enn din evne til å betale ned. 

Det kan være nyttig for deg å se på både utgifter og inntekter i dette tilfellet. Er det noe det er mulig å gjøre noe med? For eksempel redusere boutgifter eller andre utgifter? Du jobber allerede 60%, noe som i utgangspunktet er mye ved siden av fulltidsstudier. Du snakker om at du ikke kan klare å jobbe mer ved siden av studie, noe som er fullt forståelig. 

Har du undersøkt om kreditorene dine har mulighet for å lage en annerledes nedbetalingsplan? Å ta kontakt med kreditorene og forklare din situasjon for dem kan være lurt. Da viser du dem at du er interessert i å finne fram til en løsning.

Mange banker tilbyr også refinansiering av forbrukslån med bedre rente og/eller lengre nedbetalingstid, har du undersøkt dette? Det er likevel viktig at du lager en plan som du klarer å leve med, der du ikke trenger å ta opp nye lån for å finansiere nedbetalingen og månedlige utgifter.

Kommunen har også egne gjeldsrådgivere som bistår i slike situasjoner som du beskriver. Det er flott at du ønsker å ta tak i dette før du får betalingsanmerkning, søk den hjelpen du kan få slik at du kan få mindre økonomiske bekymringer og bedre nattesøvn!

Kort oppsummert:

  • Lag oversikt over inntekter og utgifter
  • Er det noen utgifter du kan redusere?
  • Snakk med kreditorene om situasjonen og mulige løsninger
  • Gjeldsrådgiver i din kommune kan bistå deg

    Vennlig hilsen

Sosionom, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?